onsdag 6. mars 2013

"I dag" på baksiden av Klassekampen onsdag 06.03.2013 (skulle egentlig stått 05.03.2012)


Vind, vann og olje
Når flyene går inn for landing på Gran Canaria tar de som regel en 180 graders sving og kommer inn sørfra istedenfor nordfra. Da passerer de Arinaga og Pozo Izquierdo, de mest vindfulle områdene på øya. Det er ikke tilfeldig at flere vindmøllerekker står på geledd akkurat her. I Pozo Izquierdo ligger et avansert senter for utvikling av fornybar energi. Her eksperimenteres det med vind-, bølge- og solenergi. Pozo Izquierdo er også et av Europas beste steder for windsurfing.
I desember 2012 ble den hittil største vindmøllen på Kanariøyene installert her, 65 meter høy og 200 tonn tung, modellen heter E70 og kan produsere 2,3 megawatt. Sammen med resten av denne ene vindmølleparken fra 2002 blir kapasiteten på nesten 7 megawatt. Det monner i et samfunn der strømprisene er skyhøye og det meste av strømmen kommer fra dieselaggregater. Elektriske biler gir ingen miljøgevinst her for å si det sånn. Sol er det nok av, men mest på den tiden av døgnet man har minst bruk for energien. En tanke har derfor vært å bruke solenergi til å pumpe avsaltet vann opp i store oppdemmede bassenger i fjellene, for så å bruke dette både til vannkraftanlegg og avanserte vanningsanlegg for landbruket, det siste var en realitet før turismen ble den største industrien på øya.
I skrivende stund er det storm opp til orkan styrke her på disse øyene i Atlanterhavet utenfor Afrikas vestkyst. Spenningen var stor om det bare ble vind eller om den varslede nedbøren kom også. Det gjorde den, i fullt monn. Regnet er hardt tiltrengt, men helst ikke alt på en gang på ett sted, for da drar det jordsmonnet med seg i kaskader nedover fjellsidene og rett ut i havet.
Vinden er der. Havet er der. Ferskvann er der nesten ikke. Vannet i springen er avsaltet havvann. Drikkevannet må såvel turister som innfødte kjøpe på flasker i butikkene. Da det lokale guttefotballaget endelig kunne bli med på Norway Cup sponset av bl. a. Den Norske Skolen, fikk de også litt lommepenger. Men de forsvant første dagen. Fordi ingen hadde fortalt ungene at i Norge kan man fylle vannflaskene sine fra springen.

I havbunnen mellom Marokko og Lanzarote er det muligens mye olje. Den vil Spanias energi- industri- og turismeminister Soria pumpe opp så fort som mulig. Bevilgningene til det grønne energisenteret i Pozo Izquierdo blir derfor kuttet ned til ingenting.


Lillibeth Lunde
norsk-kanarier
bettamor@hotmail.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar