tirsdag 10. desember 2013

"I dag" på baksiden av Klassekampen 10.12.2013


Salto, shopping og sandskulpturer


Er dette kanarimesterskapet i stavsprang? En facebookvenn spør under en bildeserie jeg har lagt ut. Den norske sporten stavsprang har vel også sin bakgrunn i gjeterlivet. I ulendt terreng er det fint å kunne ta rennefart, sette en stav i baken og hoppe – over bekken, over en fjellsprekk, eller bare et godt stykke oppover eller nedover i ura.
På min lille øy heter det Salto del Pastor Canario. Det kanariske gjeterhoppet. Geitene har så lenge en kan huske vært den viktigste kilden til både melk og kjøtt. De velvoksne geitene her er store som kviger, har horn i toppen, er ragget på kroppen, blakke og svarte og brune og grå, og jurene deres subber nesten nedi bakken. En geiteflokk har holdt til i høydene rundt skolen. Nå har gjeterne tatt dem med seg høyere opp i fjellet, for den digre bølingen av bleike tobeininger med shorts, sandaler og vaskehatt okkuperer fjellstråka innafor småbyen og skremmer de fredelige dyra. Men de er listig og lystig og lett på tå tripper de kjapt og støtt på sine fire tynne bein i den løse lavasteinen. Her er det bratt. Klovene deres får bedre feste enn menneskeføtter.
Ingen tobeining kan følge dem kvikt nok nedover fjellsiden. Derfor er gjeterhoppet ført videre gjennom generasjoner. En rund, glatt stav, to og en halv meter, laget av «la leña buena – den gode veden» med en lang smidd jernspiss i enden. Fra toppen ser gjeteren seg ut en stø plett noen meter lenger ned, sikter spissen mot den, holder i staven med begge hender og hopper tett inntil den, glir nedover og lander fjellstøtt – ja nettopp – på akkurat den pletten.
Gjeteren har tradisjonell hatt og sekk på ryggen. I sekken er det vann og fett til å smøre staven med. Sekken er laget av en geitekilling. Hele skinnet minus hodet. For- og bakbeina sydd sammen som seler, og gjensydd nederst. Fra den tiden man brukte alt når man slaktet et dyr.
De satte hverandre stevne sist fredag, samtidig med åpning av utgravningene fra førcolumbiansk tid i Mogan. En guttjafs med Kizz på T-skjorta hadde egen stav og øvde seg nederst i bakken mens han ventet på at pappaen kom ned. Vi var et tjuetalls personer som møtte opp. Vi fikk garantert en større opplevelse enn de som brukte dagen til å shoppe i Las Palmas, selv om de også kunne beskue den fantastiske julekrybbe-sandskulptur-utstillingen på Canteras-stranden. Den står til 7. januar. Dette var bare akkurat nå.

Lillibeth Lunde
Norsk-kanarier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar