tirsdag 28. februar 2012

"Kulde og krise på Kanariøyene" - "I dag" på Klassekampens bakside 28.02.2012

Ja, nå har'n Carl fått det slik som'n vil

Spanjoler vil lære norsk. Ihvertfall på Gran Canaria. Ihvertfall de som jobber i turistsektoren og vil beholde jobbene sine. Noen vil bli så gode i norsk at de kan dra til Norge og få jobb der.


De som ber om norskkurs har gode forutsetninger. De kan gjerne litt engelsk og tysk, foruten at de kan lese og skrive sitt eget språk. Langt fra alle kan det. Det er stor skjult analfabetisme i den voksne befolkningen. Dubbing av filmer bidrar til det, samt at så å si all kommunikasjon foregår muntlig. De liker ikke mail og sms, de vil helst snakke i telefonen. Til min store frustrasjon, jeg sliter når halve ord slukes og språket ikke likner min skolespansk. Man sier at dialektmessig er Gran-canariene Spanias trøndere.


Finanskrise og høyredreining slår innover Spania. Rajoy har presentert en arbeidsreform som Merkel applauderer. Folk er rasende. Kutt i utdanningsbudsjettet utløser også store protester. I Valencia dæljer politiet løs på skoleunger i gatene, fordi de krever oppvarming på skolen. Arbeidsledigheten er enorm i hele landet, 23 %. Blant ungdom nærmere 50%. Her på Kanariøyene hvor det satses ensidig på turisme er den noe lavere. Likevel er folk redde og har grunn til det. Avisa Canarias7 melder at i januar ble 8414 nye kanariere arbeidsledige.


De siste ukene brakte kuldebølge til Gran Canaria. Is og snø har lagt seg på fjellet. Folk valfarter for å se, men hva kulda har gjort med mandelblomstringen sier ingen noe om. Mandler er et viktig landbruksprodukt. Tomater, bananer og annen frukt er heller ikke glade i kulde.


Men turismen blomstrer. Private aktører vil renovere deler av Playa del Inglés og bygge Spanias største aqualand. Nå har det vært for kaldt til strandliv i flere måneder. Det trengs mye energi, her betyr det dieselenergi. Den blå Rajoy-regjeringen vil sette i gang oljeutvinning i havet mellom Lanzarote og Marokko. EU krangler med Marokko om rettighetene. Men hva dette gjør med turismen, og hvilke farer det innebærer i et jordskjelv- og vulkanaktivt område, blåser de i. Kanariøyene kunne være selvforsynt med vindkraft i løpet av noen år.


Karnevalet er i gang. Forrige lørdag var 800 000 i gatene for å se det store opptoget i Las Palmas. Dagen etter gikk 18 000 i demonstrasjonstog mot arbeidsreformen. Brød og sirkus. Mest det siste. I blåkulda.Lillibeth Lunde

norsklærerIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar