tirsdag 4. august 2015

"I dag" på baksiden av Klassekampen 04.08.2015

Sukkeladedudl då sa dudl då


På T-skjorta mi står det «Strunkeveko». Ikke mange i urbane strøk vet hva det er. Barn og ungdom har mange tilbud om sommeren. Det meste koster penger. Mange penger. Fornøyelsesparker og badeland. Diverse sommerleirer. Alt er bedre enn å sende fjortisene til ulike festivaler der fest – og dermed alkohol/stoff-faktoren er høy.
Heldige de ungene som holder på med musikk. I Valdres er det både Sommersymfoni og Strunkeveko. Det siste er en folkemusikkleir. Unger innlosjeres på folkehøgskole og avfinner seg med et strengt regime, frokost, undervisning, matpakkelunsj, øving, middag, mer øving, et og annet avbrekk som natursti og/eller bading, kveldsmat, og ro på området fra klokka elleve. De største (over 14 år) får ha Krullarkro, et slags nachspiel, halvannen time til. Så er det bysselalle for alle. Og alt er strengt alkoholfritt. Men litt snop i kiosken blir det jo.
Så blide, aktive og iherdige unger ser en sjelden i skolen. Men dette har de valgt selv. Undervisningen foregår i små grupper, etter instrument og nivå. Lærerne er i toppsjiktet i folkemusikken. Til deres egen kappleik får de sukkelade (valdresdialekt for sjokolade) som premier. Det er en årlig opptakt til Jørn Hilme-stemnet, landets eldste folkemusikkfestival. I år var den også Landskappleik. Flere av «strunkene» stilte i C-klassen, både i hardingfele, flatfele, langeleik, torader, dans, vokal og samspill. Snakk om innsats, lagånd og konkurranseånd. De gjør hverandre større. Det er nettopp det: Når unger får velge selv, er det ikke grenser for hvor mye de anstrenger seg for å nå målene sine. Med stor glede.
«Det likaste eg veit er å spele torader», sa pluggen på nesten tolv, som ellers liker seg best i fjøset eller i skogen. «Dyr er snillere enn folk», sier han. Toraderkompisen hans elsker å mekke gamle biler, har en boble stående som han gleder seg til å kjøre når han får lappen om noen år. Men ingen av dem gleder seg spesielt til skolen begynner igjen. For da skal de presses inn i en form og helst score høyt på mattetester for at det skal gå dem vel her i landet. Men noen av dem blir mesterspelemenn og –dansere likevel. På trass.
Ser du jenta kost ho linka seg,
Ser du guten kost han linka seg,
Ho e lita men vågar seg,
Han e sprek og god, det er STRUNKEBLOD.
Sa dudl dei då, sa dudl då ….

Lillibeth Lunde
I år kioskdame på Strunkeveko og landskappleikdeltaker.

2 kommentarer: